atlantida Tou Okeanou, σε αρχαία Γραμμική B' γραφή

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

 

Πήγαινε κάτω

Το ιστορικό ενός περίεργου Μουσείου

Το Μουσείο Ατλαντίδας ιδρύθηκε το 1981 από τον συγγραφέα-ερευνητή Βασίλειο Πάσχο.

Η αρχή έγινε με την εκπόνηση ενός σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας Μουσείου Ατλαντίδας το οποίο υπόγραψε ο συγγραφέας στις 16-8-1981. Την επόμενη μέρα το κατάθεσε στην Εθνική Βιβλιοθήκη, για την κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας και πήρε τον αριθμό 507/17.8.81.

Την ίδρυση του ιδιωτικού Μουσείoυ, την ανακοίνωσε, στέλνοντας το σχέδιο κανονισμού και αντίγραφο του Δελτίου 507/1981, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών, στο Δήμο Αθηναίων, και στην Ακαδημία Αθηνών. Από τις υπηρεσίες αυτές έλαβε επιβεβαιωτικά για το άνοιγμα φακέλων παρακολούθησης της προόδου του Μουσείου...

Έτσι ξεκίνησε την ίδρυση του Μουσείο Ατλαντίδας. Με την κατάθεση των στοιχείων στις πιο πάνω αρχές ο συγγραφέας μπήκε στο χορό και μάζευε αντικείμενα. Το διαμέρισμα όπου κατοικούσε (στο Hράκλειο Aττικής), το διαμόρφωσε σ’ ένα μικρό εκθετήριο των αντικειμένων της Συλλογής του. Το σπίτι του δεν ήταν πολύ προσιτό στο κοινό. Οι φίλοι του όμως που τον επισκέπτονταν τον ενθάρρυναν να προχωρήσει και να ζητήσει την ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού. Γι΄αυτό το λόγο συναντήθηκε με τη κ. Μελίνα Μερκούρη, Yπουργό πολιτισμού, που ήταν γνωστή τoυ από παλιά, και ζήτησε τη βοήθεια της.

Ιδρυτικά μέλη: Σύλλογος Προβολής Μουσείου Ατλαντίδας
Εικόνα 1: Τα ιδρυτικά μέλη
Το 1ο τακτικό Δ.Σ. του Συλλόγου Προβολής Μουσείου Ατλαντίδας;
Εικόνα 2: Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο

Το Υ.Π.Π.Ε. με έγγραφό του απάντησε ότι, για την αντιμετώπιση των διοικητικών και οικονομικών αιτημάτων του, το Ιδιωτικό Μουσείο Ατλαντίδας, πρέπει να καταστεί Σωματειακό, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Χρειάζονταν δηλαδή ορισμένες προϋποθέσεις: 20 τουλάχιστον ενήλικοι- ιδρυτικά μέλη του σωματείου, συνελεύσεις, πρακτικά, καταστατικό, δικηγόρος, δικαστική απόφαση, δημοσιεύσεις, ..., πολύ χρήμα. Όμως αν υπάρχει μεράκι, όλα γίνονται: Κατόπιν της συμβουλής αυτής του Υ.Π.Π.Ε., τον Οκτώβρη του 1982 συγκεντρωθήκαμε 21 ενήλικα μέλη (Εικόνα 1), συντάξαμε το ιδρυτικό του νέου σωματείου, διαβάσαμε το καταστατικό, τα υπογράψαμε και εκλέξαμε προσωρινή Διοικούσα επιτροπή. Έτσι ξεκίνησε η ίδρυση σωματείου με όνομα Σύλλογος Προβολής Μουσείου Ατλαντίδας (Σ.Π.Μ.Α.), και τον Δεκέμβρη 1982 εγκρίθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. 

Ο σκοπός του Συλλόγου ήταν η διοίκηση και η προβολή του Μουσείου και η προώθηση της μελέτης, ιστορικής, αρχαιολογικής και μυθολογικής του θέματος της Ατλαντίδας και ο εμπλουτισμός του Μουσείου με αντικειμενά της.

Η πρώτη δημόσια προβολή του Μουσείου έγινε στις 22/10/1982 με ομιλία του ιδρυτή του που έγινε στο κρουαζερόπλοιο "ΑΤΛΑΝΤΙΣ" ταξιδεύοντας από την Κρήτη στη Σαντορίνη. Η ομιλία του μεταφραζόταν σύγχρονα στα Αγγλικά για τους ξένους επιβάτες.

Τον Οκτώβρη του 1983 έγινε η πρώτη τακτική γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου και εκλέχτηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτήθηκε σε σώμα με τη σύνθεση όπως φαίνεται στην Εικόνα 2.

Το Γενάρη του 1984 το Μουσείο με τα πρώτα αντικείμενα και τον εξοπλισμό του, στεγάστηκε σε αίθουσα που νοικιάσαμε στο Ηράκλειο Αττικής, όπου εκεί έγιναν και τα επίσημα εγκαίνια του. Τον Ιούνη του 1988 το Μουσείο άλλαξε πάλι στέκι. Εγκαταστάθηκε σε νέα μεγαλύτερη αίθουσα, στο Νέο Κόσμο. Εκεί λειτούργησε κανονικά έως το 2000, επτά έτη μετά το χρόνο που πέθανε ο ιδρυτής του Βασίλης Πάσχος. Παρ' όλες όμως τις δραστηριότητες του Μουσείου και των μελών του "Συλλόγου Προβολής....", και πάλι δεν ενισχύθηκε, ούτε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε από το Δήμο Ηρακλείου και Αθηναίων. Σήμερα τα περισσότερα από τα αντικείμενα του Μουσείου έχουν μεταφερθεί εκ νέου, στο αρχικό διαμέρισμα, στο Ηράκλειο.

Την προσπάθεια του αποβιώσαντος ερευνητή τη συνέχισε ο υιός του, Θεόδωρος Πάσχος, καθηγητής, μηχανολόγος, ο οποίος συνέλαβε και την ιδέα της παρουσίας του Μουσείου και της Ατλαντίδας στο παγκόσμιο διαδίκτυο (INTERNET), αρχής γενομένης από το έτος 2000 με τη δημιουργία του Site "www. atlantida.gr", του μοναδικού στην Ελλάδα με πλήρη και πολύπλευρη ενημέρωση για την υπόθεση της Ατλαντίδας.  Μετά από κάποια χρόνια ο ιστοχώρος άλλαξε σε "www.atlanteans.gr". Περνώντας από διάφορα κύματα, το Site, αφού κάποια στιγμή κατεβυθίσθη ακολουθώντας τη μοίρα της Χαμένης Χώρας, το έτος 2022 ανεδύθη με νέα μορφή, καινούργιες πληροφορίες και με μια προσεγγίζουσα άποψη, λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες επιστημονικές έρευνες. Δημιούργησα και δημοσίευσα αυτές τις ιστοσελίδες του διαδικτύου σχετικά με τη μυθιστορία της χαμένης Χώρας, για να ενημερώσω και να προβληματίσω, και να αποτελέσει το κέντρο πλούσιας ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ειδικών επιστημόνων, ερευνητών αλλά και απλών φοιτητών, χρηστών κ.α.


 Copyright © Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Ελλάδα, Αύγουστος 2000

Γραμμική Β' γραφή-το όνομά μου

Πήγαινε στην αρχή

Προϊστορία, Ατλαντίδα και θεοί: στην «Ελληνική Αγωγή» και στις «Πύλες του Ανεξήγητου»

Συζητώ στην «Ελληνική Αγωγή» με τον Λ. Γεωργιάδη
(Bluesky, 8/7/2009):

1) Η προϊστορία και η Ατλαντίδα ---  2) Το περιεχόμενο του βιβλίου του Β. Πάσχου «Οι Άτλαντες και Όχι οι Θεοί»

 Η Άποψη του Μουσείου Ατλαντίδας

Παρουσίαση τμήματος της συνέντευξής μου στις "Πύλες του Ανεξήγητου"
του Κ. Χαρδαβέλα για την Ατλαντίδα (ALTER, 2005)