atlantida Tou Okeanou, σε αρχαία Γραμμική B' γραφή

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

 
Πήγαινε κάτω

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ

 

Αρκετοί σύγχρονοι του 20ού αιώνα, ερμηνευτές του Πλάτωνα, τοποθετούν την Ατλαντίδα στο
Αιγαίο και συγκεκριμμένα στη Σαντορίνη (Άγγελος Γαλανόπουλος 1) ή στη Κρήτη (J.V.LUCE 2).

Ο Κ. Frost πρώτος το 1909 δημοσίευσε τη γνώμη του πως η Ατλαντίδα που καταστράφηκε την εποχή του χαλκού (1500 π. Χ.) από κατακλυσμό, έπρεπε να είναι η Μινωική Κρήτη. Ο κατακλυσμός προήλθε από την άκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (που η πρώτη του έκρηξη έγινε το 23000 π.Χ.).

O αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος (γεννήθηκε το 1901 και πέθανε το 1974) έκανε εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες στο Ακρωτήρι της Θήρας και στο Ασπρονήσι από το 1967 έως το 1974. Υποστήριξε ότι η έκρηξη στη Σαντορίνη το 1456 π.κ.χ. κατέστρεψε τον μινωικό πολιτισμό και γέννησε το μύθο της Ατλαντίδας, ενώ υποστήριξε ότι εκεί, στο νησί από κάτω βρίσκεται η Χαμένη Ατλαντίδα που περιγράφει ο Πλάτων.

Ο Ζακ Υβ Κουστώ ερεύνησε το 1955-76 το χώρο νότια της Θήρας και βόρεια της Κρήτης. Σε δηλώσεις του το Νοέμβρη 1976 ο Κουστώ απέκλεισε την ύπαρξη της Ατλαντίδας στο χώρο αυτό 3. Ωστόσο στο νησάκι Δία ανακάλυψε βυθισμένους τετραγωνισμένους και ορθογώνιους βράχους, που συγκροτούσαν τεχνητό λιμενοβραχίονα και τους αποκάλεσαν κυκλώπεια τείχη. Στην αρχή οι ερευνητές νόμισαν πως ήταν τεχνητό λιμάνι, ναύσταθμος του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Αργότερα όμως διαπίστωσαν πως είναι πολύ πιο παλιά. Ομοιάζουν με τα Κυκλώπεια τείχη που βρέθηκαν το 1969 στα νησιά Μπίμινι στις Μπαχάμες στον Ατλαντικό ωκεανό, που είπαν πως ήταν κατάλοιπα της Ατλαντίδας, οπότε οι μελετητές προβληματίστηκαν...

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Έλληνας αρχαιολόγος καθηγητής Άγγελος Γαλανόπουλος πρότεινε την εκπληκτική θεωρία ότι η Aτλαντίδα ήταν η Σαντορίνη, βόρεια της Κρήτης. Το νησί ανατινάχτηκε γύρω στο 1500 π.κ.ε. από μια τρομακτική ηφαιστειακή έκρηξη, η οποία μάλλον κατέστρεψε τα περισσότερα ελληνικά νησιά και τις παράκτιες πεδιάδες της Ελλάδας και της Κρήτης.
Όμως, πώς θα μπορούσε το μικρό νησί της Σαντορίνης να είναι η πελώρια ήπειρος του Πλάτωνα, με την πεδιάδα των 400 χιλιομέτρων; O Γαλανόπουλος προτείνει ότι ο γραφέας απλώς πολλαπλασίασε τα νούμερα επί δέκα κι ότι αυτό ισχύει επίσης για τις ημερομηνίες: τα 9.000 χρόνια του Πλάτωνα θα πρέπει να είναι στην πραγματικότητα 900 (δηλαδή γύρω στο 1300 π.κ.ε.). Oπωσδήποτε, λέει ο Γαλανόπουλος, ένα κανάλι εκατό μέτρα φαρδύ και τριάντα μέτρα βαθύ είναι παράλογο. Δέκα μέτρα πλάτος και τρία μέτρα βάθος μοιάζουν λογικότερα νούμερα.
Η βασική αντίρρηση στη θεωρία του Γαλανόπουλου είναι πως ο Πλάτωνας δηλώνει καθαρά ότι η Aτλαντίδα βρίσκεται πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες, δηλαδή το Γιβραλτάρ. O Γαλανόπουλος αντιτάσσει ότι, δεδομένου ότι ο Ηρακλής διέπραξε τους περισσότερους από τους άθλους του στην Ελλάδα, οι Ηράκλειες Στήλες μπορεί να αναφέρονται στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ των δύο νοτιότερων ακρωτηρίων της Ελλάδας (Ταίναρος και Μαλέας).
Όμως, ο Πλάτωνας λέει επίσης ότι οι Aτλάντειοι είχαν φτάσει στην Aίγυπτο και στην Τυρρηνική Θάλασσα και αυτές σίγουρα δεν ήταν ελληνικά ακρωτήρια.
Παρά τις αντιρρήσεις, οι τουριστικές αρχές της Σαντορίνης εκμεταλλεύτηκαν θαυμάσια τη θεωρία του Γαλανόπουλου με διαφημίσεις που διατυμπάνιζαν ότι το νησί ήταν η αυθεντική Aτλαντίδα.

wb01468 1

  1. Αγγελου Γαλανόπουλου (Καθηγητή Σεισμολογίας Πολυτεχνείου Αθηνών):"Η αρχαία Ατλαντίς", 1960, Αθήνα

  2. J.V.LUCE: "Το τέλος της Ατλαντίδας. Νέο φως πάνω σ' ένα παλιό μύθο". Μετάφραση Χριστίνας Κωνσταντοπούλου, Αθήνα 1975

  3. Βλ. εφημερίδες Αθηνών της 23/11/76 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ

 


Copyright © by Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Ελλάδα, 2000

Το όνοματεπώνυμο στη γραφή Γραμμική Β

Πήγαινε επάνω