Στο διάλογο ¨Κριτίας", ο Πλάτων αφού πρώτα γράφει για τον πόλεμο μεταξύ Αθηναίων - Ατλάντων, μετά αναφέρει για την καταγωγή των Ατλάντων τα εξής:
«....Κατά το μοίρασμα από τους δώδεκα θεούς των γνωστών τότε περιοχών της γης, η Ατλαντίδα, επειδή περιστοιχιζόταν από τη θάλασσα, δόθηκε στον Ποσειδώνα. Ο Ποσειδώνας διάλεξε μία ωραιότατη πεδιάδα της Ατλαντίδας για να κατοικήσει. Εκεί ζούσε o Eυήνωρ με τη γυναίκα του Λευκίππη και τη θυγατέρα τους Κλειτώ.
»O Ποσειδώνας, όταν είδε την ωραία Κλειτώ, την ερωτεύτηκε κι ήθελε να την κάνει γυναίκα του και βασίλισσα του νησιού. Αυτό και έγινε. Διάλεξε τότε έναν ωραίο λόφο, όπου έβαλε και του έχτισαν ένα ωραιότατο καταφύγιο. Αυτό το κτίσμα, το περιέβαλε με γήινους και υδάτινους δακτυλίους διαδεχόμενους, ώστε αποτέλεσε απρόσιτο κρησφύγετο. Αυτές οι ζώνες της ξηράς και της θάλασσας, πού ήταν η μία ολόγυρα από την άλλη, ήταν τόσο τέλειες “σαν να τις στρογγύλεψε με τόρνο».
«Στο χώρο εκείνο υπήρχαν και δύο πηγές πού ανάβλυζαν από το ίδιο άνοιγμα θερμό και κρύο νερό.
»Ο Ποσειδώνας και η Κλειτώ γέννησαν πέντε ζευγάρια δίδυμους γιους. Γι' αυτό ο Ποσειδώνας χώρισε το νησί σε δέκα περιφέρειες και τους έκανε όλους βασιλιάδες. Την κεντρική περιοχή, όπου και το ανάκτορό του, την παραχώρησε στον πρωτότοκο γιο του, τον Άτλαντα, τον οποίο έχρισε “Βασιλέα των βασιλέων"».
Από το όνομα αυτού του γιου του θεού και βασιλιά Άτλαντα, έδωσαν στο νησί το όνομα Ατλαντίδα. Τα άλλα αδέλφια του πού βασίλεψαν σε τμήματα του μεγάλου νησιού ήταν ο Γάδειρος (ή ελληνικά Εύμηλος), ο Αμφήρης, ο Ευαίμωνας, ο Μνησέας, ο Αυτόχθονας, ο Ελάσιππος, ο Μήστορας, ο Αζάης και ο Διαπρεπής.
Ο Άτλαντας έκανε πολλούς απόγονους, πού τιμήθηκαν πολύ και διατήρησαν τη βασιλεία και την ενότητα του λαού της Ατλαντίδας για πολλές γενιές, γιατί βασιλιάς του κέντρου γινόταν ο πρωτότοκος γιος και αυτός παρέδιδε τη βασιλεία στον πρώτο γιο από τα παιδιά του. Στην ομόνοια συνέβαλε και ο όρκος των βασιλέων πού έλεγε «...ποτέ δε θα λάβει ο ένας τα όπλα εναντίον του άλλου...»
Το νησί θεωρούνταν ιερό, είχε την προστασία του Ήλιου, γιατί βρισκόταν κάτω από τη σκέπη του κι όλα ήταν ωραία και αξιοθαύμαστα.....
...και ο διάλογος "Κριτίας" του Πλάτωνα συνεχίζεται με τα μεγαλειώδη τεχνικά έργα που έφτιαξαν οι Άτλαντες και τη διοικητική οργάνωση της πολιτείας τους