atlantida Tou Okeanou, σε αρχαία Γραμμική B' γραφή

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

 

Πήγαινε κάτω

Χρονολόγιο των αποκρυφιστικών-μυστικιστικών θεωριών

για την Ατλαντίδα τους τελευταίους τρεις αιώνες

Ο μύθος της Ατλαντίδας δεν τερματίστηκε με το έργο του Πλάτωνα, ούτε περιορίσθηκε στα ρεαλιστικά πλαίσια που του είχε δόσει ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος.

Στα αποκρυφιστικά βιβλία, οι αναφορές για την ύπαρξη και καταστροφή της Ατλαντίδας εμφανίστηκαν περίπου το 1800 μ.Χ.

Στην περίοδο της Αναγέννησης υπήρχε ένας μύθος ότι η αλχημεία, η μαγεία και η αστρολογία γεννήθηκαν στους μυστηριώδους ναούς της Ατλαντίδας, όπου εκεί πρώτα ο άνθρωπος ξεκίνησε να ψάχνει τους τρόπους για τη μετατροπή των συνηθισμένων μετάλλων σε χρυσό και ασήμι.

Αργότερα, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ο μύθος της Ατλαντίδας άρχισε να γίνεται κύρια διδασκαλία των θεοσοφιστών, ανθρωποσοφιστών και όλων των άλλων αποκρυφιστών.

Ο J.Bramwell το 1937 στο βιβλίο του “Lost Atlantis” επισημαίνει την ενότητα των εννοιών και ιδεών στις περισσότερες από τις ποικιλίες του μοντέρνου αποκρυφισμού. Η εξήγηση λέει είναι ότι όλα τα δεδομένα των ενδείξεων τους πηγάζουν από την ίδια πηγή, από τα αρχαία βιβλία της Ινδίας τα οποία ένας αμύητος δεν μπορεί να κατανοήσει, που διατηρούνται κρυφά σε υπόγεια ναών στην Ινδία.

Στη πραγματικότητα όμως οι πηγές τους είναι οι εργασίες μερικών εξεχόντων αποκρυφιστών. Η Μπλαβάτσκι, ο Μάνζι, ο Σκοτ Έλλιοτ, ο Στάινερ, ο Φέλον (W. P. Phelon) είναι μερικοί από αυτούς. Στο παρακάτω πίνακα φαίνεται με χρονολογική σειρά το εργο μερικών εξεχόντων αποκρυφιστών-μυστικιστών συγγραφέων που διατύπωσαν διάφορες θεωρίες για την ύπαρξη και καταστροφή της χώρας των Ατλάντων.

Χρονολογική ταξινόμηση αποκρυφιστικών θεωριών

Συγγραφέας Έργο που εξέδωσε: Περίληψη περιεχομένου του έργου:

IGNATIUS DONNELLY

(Ιγνάτιος Ντονέλυ)

«Atlantis the untediluvian world (1882)

(Ο προκατακλυσμιαίος κόσμος)

Βρισκόταν στον Ατλαντικό, απέναντι από το στόμιο της Μεσογείου Θαλάσσης. Στο έργο του βρίσκονται συγκεντρωμένες μαρτυρίες απ' όλους τους τομείς της επιστήμης που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας βυθισμένης ηπείρου στη θέση ακριβώς που την τοποθετούσε ο Πλάτων: στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Helena Petrovna Blavatska(Μπλαβάτσκι)

"The Secret Doctrine", 1888

("Το Μυστικό Δόγμα"), Βιβλίο σε τρεις τόμους (Κοσμογονία. Ανθρωπογένεση, Εσωτερισμός)

Η πηγή της για την Ατλαντίδα είναι το μυστηριώδες βιβλίο του Ζιανγκ (The Book of Tiang) που το διαβασε με τη βοήθεια της διαίσθησης (μαντικής), το οποίο όμως δεν έγραφε τίποτα για την καταστροφή της.

W.Scott-Elliot

(Σκότ-Έλλιοτ)

"The story of Atlantis" (1896)

"The Lost Lemuria" (1904)

"The Story of Atlantis and the Lost Lemuria" (1925)

Η Λεμούρια ήταν μια υποθετική ήπειρος Ν. Ανατολικά της Ινδίας, στον Ειρηνικό ωκεανό. Η σημερινή Ινδονησία και Πολυνησία είναι τα υπολείμματα της καταστροφής της. Η ήπειρος της Ατλαντίδας  κάλυπτε τον Ατλαντικό από  ανατολικά της Ισλανδίας μέχρι κοντά στο σημερινό Ρίο ντε Τζανέιρο, στο απόγειο της πριν να ξεκινήσουν οι καταστροφές.

Manzi M.

Le livre de l' Atlantide (1922), Paris

Τα ίδια σχεδόν με τον Σκοττ-Ελλιοτ

Steiner R.

"Atlantis and Lemuria" (1923), London

Έδωσε έμφαση στην υπερτεχνολογία των Ατλάντων και την διαφορικότητα της Ατλάντιας φυσικής σε σχέση με τη σημερινή

William Pica Phelon "Our Story of Atlantis" (Η ιστορία μας για την Ατλαντίδα): Γράφτηκε για την Ερμητική Αδελφότητα. (Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, έκδοθέν από "Hermetic Book Concern", 1903). Ο Δρ W. P. Phelon (28 Σεπτεμβρίου 1834 - 29 Δεκεμβρίου 1904) ήταν ένας Αγγλοαμερικανός αποκρυφιστής συνδεδεμένος με τη Θεοσοφική Εταιρεία Ramayana του Σικάγο και την Ερμητική Αδελφότητα του Λούξορ. Ίδρυσε την Ερμητική Αδελφότητα της Ατλαντίδας, του Λούξορ και της Ελέφαντα. 

 


Μετάφραση & επεξεργασία: Θεόδωρος Πάσχος, Αθήνα

linearB myName sm

Πήγαινε επάνω